Organisatie

Wat is de WES?
De Werkgroep Europese Samenwerking (WES) is één van de werkgroepen van de LOVAH, Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen. De werkgroep houdt zich sinds 2005 bezig met de uitwisseling en integratie van de verschillende aspecten van huisartsenzorg in internationaal verband, met de nadruk op Europa.

Wat doet de WES?
We organiseren en faciliteren verschillende activiteiten in binnen- en buitenland (congressen, symposia en uitwisselingsprogramma’s) om zo Nederlandse huisartsenzorg in internationaal perspectief te plaatsen. Verder ondersteunt de WES waar mogelijk individuele initiatieven in het kader van internationalisering en houdt ze zich bezig met diversiteit binnen de huisartsenopleiding.

Mission statement

Wat is het doel van en de visie van de WES?

De WES hoopt bij te dragen aan kwaliteitsverbetering van toekomstige huisartsen in Nederland en Europa en streeft naar een meer prominente rol van internationalisering binnen de huisartsopleiding. Meer hierover vind je in ons visiedocument.rtf

  • De WES werkt samen met (inter)nationale partners in huisartsenzorg
  • De WES streeft naar een landelijk gedragen beleid omtrent internationale uitwisselingen
  • De WES faciliteert het bezoeken van kwalitatief goede (inter)nationale congressen door AIOS
  • De WES onderzoekt wat haar rol kan zijn binnen de invulling van het onderwijs over diversiteit
  • De WES organiseert jaarlijks twee symposia binnen het thema internationalisering

De WES werkt nauw samen met de Vasco da Gama Movement (VdGM). Dit is de Europese werkgroep voor jonge en toekomstige huisartsen, welke onderdeel is van WONCA Europe.

Wie zorgt voor de financiën?
Voor haar financiering is de WES afhankelijk van de SBOH. De WES streeft ernaar om in samenspraak met de SBOH en de LOVAH tot een goede besteding van het SBOH-budget voor internationalisering te komen.

Europese samenwerking

 

Onze activiteiten promoten we via social media, dus volg ons via facebook en instagram en mis niets

Inschrijvingen

Bestuursleden

Bert van Enter – Voorzitter.

IMG 20170604 WA0012

Internationale gezondheidszorg en de Nederlandse huisartsgeneeskunde hebben mijn passie en daarom ben ik zeer gemotiveerd om mij in te zetten voor de Werkgroep Europese Samenwerking. Vooral het gebied van samenwerking en het leren van elkaar vind ik een groot goed. De Nederlandse huisartszorg behoort mijns inziens tot de beste van de wereld. Hoe gaaf is het om dit te laten zien aan bevlogen huisartsen en huisartsen i.o. uit het buitenland via de verschillende uitwisselingen en congressen en hoe mooi is het om ons eigen systeem te kunnen bekijken vanuit een internationaal perspectief. Nieuwsgierig zijn naar andere culturen, mensen en het kijken over landsgrenzen horen daar zeker bij en daarom hoop ik andere mensen, vanuit mijn functie binnen de WES, net zo enthousiast te krijgen voor alle mooie activiteiten van de WES

 

Anne Loes Tervoert- Penningmeester

Mijn ervaring in het buitenland als arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde (AIGT) was onbetaalbaar… Realiseren hoeveel geluk je in basale dingen kunt vinden, hoe mooi en interessant de wereld en de mensen om je heen zijn, waardering hebben voor kleine succesjes die je boekt. In de huidige tijd van migratie en (verre) reizen kunnen we veel leren van onze internationale collega’s. Ik draag graag bij aan deze kennisoverdracht door me in te zetten voor de WES. Met deze gezellige groep gemotiveerde leden maken we congressen, uitwisselingen en symposia waar. Ik ga mijn financiële en Excel vaardigheden hierbij ontwikkelen. In maart 2020 ben ik gestart met de Huisartsopleiding in Utrecht, wat betekent dat ik voorlopig deel mag uitmaken van deze mooie club! Ik hoop dat jullie geïnspireerd raken van onze activiteiten!

 

 

Marleen Roos – Secretaris. WES- symposium

marleen

 

Voor werk of vakantie; buitenlandbezoek betekent voor mij uit het vertrouwde stappen en je ogen openen voor veranderingen en nieuwe indrukken om je heen. Ik heb ervaring opgedaan met de internationale gezondheidszorg tijdens co-schappen en congresbezoeken in het buitenland, en deze diversiteit heeft mijn blik als arts zeker verbreed!

Diversiteit in de spreekkamer kan staan voor variatie in taal, cultuur en geloofsopvatting, maar ook voor verschil in inrichting van gezondheidssystemen en huisartsenzorg over de landsgrenzen. De WES kan je meenemen over deze grenzen! Lijkt het je leuk om buitenlandse artsen over onze huisartsenzorg te leren of wil je straks zelf als huisarts in het buitenland aan de slag? Onze verschillende activiteiten bieden je de mogelijkheid je internationaal te orienteren op de huisartsenzorg, met ruimte voor eigen invulling en creativiteit. Dus trek je eigen (reis)plan: als jij groeit wordt de wereld kleiner!

 

Anne Loes In der Maur- PR. 

thumbnail IMG 20170926 103712173 1

Wij millennials reizen wat af. Voor lange bergtochten, diepe duiken of om wilde dieren te spotten. Dat levert niet alleen linstawaardige foto’s op, maar geeft ons ook het nodige culturele inzicht. Andere gebruiken, opvattingen en tradities leren ons kritisch te kijken naar onze eigen vanzelfsprekendheden. Op persoonlijk vlak, maar zeker ook op het gebied van ons medisch handelen. Veel van wat wij zeggen en doen hebben we onbewust afgekeken van iemand binnen onze eigen culturele bubbel.  In hoeverre ben je je hiervan bewust en sta je open voor andere benaderingen? De WES biedt de mogelijkheid om ook binnen de huisartsopleiding van het gebaande pad af te wijken. Kijk af bij huisartsen over de grens, wissel ideeen uit tijdens uitwisselingsprogramma’s en laat je inspireren door bijzondere sprekers.  Zodat je straks als huisarts vorm kunt geven aan je wens “iets in het buitenland” te gaan doen of in Nederland mensen met buitenlandse wortels betere zorg kunt bieden.

 

Josien Hazelaar

Ervaringen uitwisselen met andere mensen, zeker van andere culturen, vind ik super interessant. Van mijn coschappen en vrijwilligerswerk in het buitenland heb ik genoten en veel geleerd. Het is mooi om andere denkwijzen en zorgsystemen te leren kennen en te ontdekken wat je zelf ook anders kunt gaan doen. Je vindt beter aansluiting bij patiënten van andere culturen door te snappen wat ze gewend zijn aan zorg. Je wordt er niet alleen wijzer van als dokter, maar ook als mens. Dat gun ik iedereen. Daarnaast is het vooral ook erg leuk en gezellig! Met het organiseren van uitwisselingen en congressen hoop ik dat naar iedereen te kunnen overdragen.

Sharon Vrooijink

Screenshot 2019 04 02 at 21.22.27

Wat leven we toch in een fantastische tijd. De wereld ligt aan onze voeten. Met internet, tv en radio is het nieuws uit Australië om de hoek en met skype is die verre reisvriend net zo dichtbij als je buurvrouw. Maar hoe leuk blijft het om andere culturen en gebruiken in levenden lijve te ondervinden? Of je nou benieuwd bent naar de huisartsgeneeskunde in Cuba, je je wilt oriënteren op een internationale carrière of juist liever dichtbij huis je meer verdiept in internationale gezondheidszorg, via de WES kan het allemaal. Tijdens mijn coschappen in het buitenland en later tijdens mijn werk in Londen ben ik erachter gekomen hoe leuk al die buitenland ervaringen zijn en hoeveel we van elkaar kunnen leren. Dit gun ik iedereen en daarom ben ik blij dat ik jullie via de WES dé kans kan bieden om je eigen grenzen te verleggen. Dus kom uit je comfortzone en meld je aan voor een van onze toffe activiteiten!

 

Niek van Regteren

niek

 

Geen vakanties naar Thailand, geen stage in de USA,
Geef mij maar de Schotse hooglanden, Aix en Provence of Bergen aan Zee.

Naar verre oorden over oceanen ben ik niet vaak geweest,
Want van ons mooie Europa hou ik toch het meest.

Doe mij maar Amsterdam, Bratislava of Berlijn
ontdek liever hoe mooi de wereld zo vlak bij huis kan zijn.

Laat Europa jou ook verwonderen en voeg je bij de WES,
Meld je aan voor stage, uitwisseling of congres!

 

Stephan Bontekoe  

Na een aantal jaren als tropenarts te hebben gewerkt in Zuid-Afrika vind ik het heel mooi om nu tijdens mijn huisartsopleiding via de WES betrokken te blijven bij de internationale gezondheidszorg. Ook in Nederland vind ik het nog altijd erg leuk en interessant om patiënten uit andere landen en culturen in de spreekkamer te zien. Ik hoop na de opleiding ook nog als huisarts in het buitenland te kunnen werken.

Ziektes kennen geen grenzen, juist daarom is het belangrijk om goede internationale samenwerkingsverbanden te hebben. Dit is iets wat het afgelopen jaar met de covid-19 pandemie maar weer eens pijnlijk duidelijk is geworden. Nog altijd is de aanpak per land verschillend, ook bijvoorbeeld binnen de Europese Unie. Organisaties als de WES kunnen een positieve bijdrage leveren aan een betere internationale samenwerking door zorgverleners uit verschillende landen en culturen bij elkaar te brengen en zo van elkaar te laten leren.

 

Abigael Bouwman

In een wereld waarin de afstanden korter worden vind je ook een grotere diversiteit van mensen in de spreekkamer. Het is daarom altijd leuk en belangrijk om over je eigen landsgrenzen heen te kijken in de keuken van de gezondheidszorg. Laat je inspireren! Verdiep je in de mogelijkheden die de WES hierin biedt en verrijk jezelf met een mooie ervaring.

 

Fleur Steenborg

Grenzen verkennen, over grenzen heengaan en nieuwe werelden ontdekken.

Of je het nou letterlijk of figuurlijk bekijkt, het zal je meer opleveren dan dat het je doet inleveren. Ik ben in de afgelopen jaren bekend geraakt met de internationale en sommige intercontinentale grenzen (met sterke voorkeur voor alle Spaanssprekende landen), maar ook bekend geraakt met mijn eigen grenzen en kunnen. Daardoor wist ik dat de WES helemaal iets voor mij was.

Ga je mee op avontuur?

 

Arjan Versluis

Een broodje kaas wordt zoveel meer gewaardeerd bij terugkomst in Nederland na een verre reis dan als je dagelijks dit culinaire gerecht voor handen hebt. Nou wil ik niet de gezondheidszorg met een broodje kaas vergelijken, maar je waardeert wel meer de luxe van het Nederlandse gezondheidsstelsel als je hebt ervaren hoe het er in andere landen aan toe kan gaan. Met de continue immigratie door verschillende redenen is de kans groot dat wij als huisartsen vaker in contact zullen komen met patiënten met verschillende achtergronden, tradities en verwachtingen. Via de WES probeer ik bij te dragen aan de internationale betrekkingen met huisartsen in andere landen en een beetje bewustwording te creëren voor dergelijke andere culturen in Nederland. In maart 2020 ben ik begonnen aan de huisartsenopleiding nadat ik hiervoor 3 jaar in het Spaanstalige land Guatemala heb gewerkt als tropenarts waarbij ik onder andere heb bijgedragen aan de zorg voor de Maya bevolking. Met het oog op de toekomst verwacht ik dat het buitenland zal blijven kriebelen, echter voorlopig zal het broodje kaas nog de dagelijkse kost zijn.