Duurzaamheid

Leden

  • Astrid Drijkoningen – Voorzitter (Utrecht)
  • Stephanie Lemmens – Vice-voorzitter (Leiden)
  • Anne Meike Boels – Secretaris (Utrecht)
  • Pepijn Rijnja – Penningmeester (Zwolle)
  • Luuk Vermei – Lid PR (Zwolle)
  • Nora Baak – Lid communicatie (Utrecht)
  • Larissa van der Houwen – Algemeen lid (Rotterdam)
  • Jorieke van der Stelt – Adviserend lid (Nijmegen)

Werkgroep Duurzaamheid

De landelijke LOVAH werkgroep Duurzaamheid is opgericht in augustus 2020 door AIOS die vinden dat dit thema ook ons als toekomstig huisartsen aangaat.

Er is de laatste jaren meer bewustwording van de negatieve gevolgen van klimaatverandering op gezondheid. Andersom heeft de zorgsector ook een groeiende impact op het klimaat. Dit zijn zorgelijke ontwikkelingen. Hoe kunnen wij bijdragen aan een duurzame gezondheidszorg zodat we de uitspraak ‘primum non nocere’ ook waar kunnen maken?

De werkgroep vergroot de aandacht voor dit belangrijke thema, zowel onder AIOS als bij de opleidingsinstituten zelf. Dit doen we op de volgende manieren:

– We organiseren interactieve webinars ‘Duurzaam Dokteren’ over duurzame (huisartsen)zorg, voor zowel AIOS als opleiders.
– We proberen het thema duurzaamheid via het Landelijk Opleidingsplan in het curriculum te krijgen en we zijn succesvol mede-aanvrager van het SBOH innovatiefonds met ‘Duurzaamheid in de Huisartsopleiding’.
– We ondertekenen binnenkort de Green Deal zorg 2.0 namens LOVAH Landelijk.
– We werken binnen de LOVAH samen met onder andere de onderwijscommissies en de congrescommissie.
– We werken samen met andere groene initiatieven rond verduurzaming van de zorg, zoals Zorg voor Klimaat, de werkgroep Duurzame Huisartsenzorg, de CO2 assistent en we zijn onderdeel van de Groene Zorg Alliantie.
– We beheren de voor alle huisartsen (in opleiding) toegankelijke appgroep ‘Huisartsen Duurzaam’.
– En we hebben nog vele andere ideeën die we gaan of willen gaan uitwerken.

We vergaderen 1-2 keer per maand online, de frequentie is afhankelijk van naderende activiteiten. Aankomende activiteiten zullen op deze site worden aangekondigd, dus hou de pagina in de gaten!

Lijkt het je leuk om onze werkgroep te versterken? Of heb je een leuk idee dat je met ons wilt delen? Stuur ons dan een mailtje (duurzaamheid@lovah.nl)!